Onze missie

Ongesteld zijn moet toch makkelijker kunnen?

Iedere maand een shark week is al erg genoeg. Laten we er dan het beste van maken.

Ongesteld zijn is de normaalste zaak van de wereld, toch?

De flamoes-taboes


De helft van de wereldbevolking is vrouw, waarvan 41,7% zich bevindt in haar vruchtbare jaren. Dat zijn heel wat menstruerende vrouwen bij elkaar! Toch heerst er een taboe op het onderwerp. Menstruatie is iets om je voor te schamen, want stel je voor dat je doorlekt! Ugh bloed uit je vagine, dat is zó vies dat we het in reclames liever vervangen door blauwe vloeistof. En krampen zo erg dat je eigenlijk niet naar school of werk kunt, dat is toch normaal? Het hoort erbij, dus stel je niet zo aan.


Nee, nee en nog eens nee!


Als je menstrueert zou het gevierd moeten worden. Een regelmatige cyclus is een teken dat je gezond bent, dat is toch juist mooi? En zo vies is het niet hoor. Zolang je de juiste producten hebt om jezelf te verzorgen, is er niets aan de hand. Dat we de reclames censureren, de verpakkingen blauw of groen maken en de nadruk leggen op discretie helpt er niet bij. En heb je zoveel last van je ongesteldheid dat je een dag school of werk moet missen? Dan is dat niet oké of normaal! Wij vrouwen zouden beter moeten weten, maar wie gaat het ons dan leren?


Image

Let's get personal

Image

Ik ben Lizette (26), één van de oprichters van De Rode Doos. Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 13 was. Het voelde als een mijlpaal. Blij om het grote nieuws met mijn moeder en zussen te delen zelfs. Ondanks dat mijn familie heel open is over dit soort dingen, blijft de hele ervaring iets persoonlijks en intiems.

Al snel ben ik aan de pil gegaan, want dat deed iedereen die last had van menstruatiepijn.
Jarenlang heb ik gestruggeld met extreme menstruatiepijn, blaasontstekingen en allerlei andere klachten daar beneden. Ik bleef soms thuis van school en later ook van werk. Ik had me erbij neergelegd dat ik gewoon die meid was die er meer last van had dan anderen. Zeker 8 dagen ongesteld, hevige bloedingen, dubbel liggen van de kramp, doorbraakbloedingen, you name it.

Tot 2 jaar geleden. Mijn klachten waren dusdanig erg geworden dat ik niet meer normaal kon zitten en zelfs moest overgeven. De eerste dagen van mijn menstruatie functioneerde ik maar half. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in menstruele gezondheid. Zo kwam ik ook endometriose tegen. Een ziekte die 1 op de 10 vrouwen heeft, maar waar maar weinig vrouwen van het bestaan afweten en artsen zelfs de oorzaak of oplossing nog niet voor hebben gevonden. Nogmaals, 1 op de 10 vrouwen heeft het, 1 op 10! Hoe kon ik dit niet weten?
Na het lezen van de symptomen en een hoop YouTube video’s verder, wist ik het zeker: dit is het!

Toch is het nu anderhalf jaar geleden sinds mijn eerste onderzoeken en de diagnose is nog steeds niet gesteld. Ook ik heb nog een lange weg te gaan als het gaat om mijn eigen menstruele gezondheid en dat geeft niets.
Inmiddels ben ik ruim een jaar van de pil af. Geen hormonale anticonceptie meer voor mij en het voelt bevrijdend! Daarnaast ben ik begonnen met cycle-tracking en weet ik steeds beter wat mijn lijf tijdens mijn cyclus nodig heeft.

En nu? Nu wil ik andere vrouwen helpen, hen het leven nét even iets makkelijker maken.